Jaarrapportage 2024.
Mensen kunnen ziek worden van bacteriën, parasieten of virussen in voedsel. Dat kan ook gebeuren door chemische stoffen in voedsel. Om nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid zo vroeg mogelijk in beeld te brengen, hebben in 2020 de ministeries van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en LNV(Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) het Signaleringsoverleg Voedselveiligheid opgericht.
Als nieuwe risico’s sneller in beeld zijn, kunnen sneller maatregelen worden genomen om de gezondheid van mensen te beschermen.
Het Signaleringsoverleg bestaat uit twee onderdelen: een overleg over microbiologische risico’s (het SO-VM) en een overleg over chemische risico’s (het SO-VC). In beide onderdelen zitten experts op het gebied van voedselveiligheid van verschillende instituten en het bedrijfsleven. Deze experts verzamelen signalen die zij met elkaar bespreken en betekenis geven. In 2024 is het onderdeel microbiologie drie keer en het onderdeel chemie vier keer bij elkaar gekomen. In totaal hebben de experts 47 signalen besproken en uitgewerkt.
Lees hier het volledige artikel.
