Voedingscentrum scherpt criteria Schijf van Vijf aan

Naar aanleiding van een recente evaluatie heeft het Voedingscentrum enkele criteria voor productgroepen in de Schijf van Vijf bijgesteld. De meeste aanpassingen zijn gemaakt in de productgroepen ontbijtgranen, plantaardige zuivelalternatieven en vis.

Ontbijtgranen
In de productgroep ontbijtgranen was toegevoegd suiker eerder niet automatisch te herkennen in de beschikbare productinformatie. Bovendien bleek uit reacties van professionals en consumenten dat het erg verwarrend was dat er ontbijtgranen met toegevoegd suiker in de Schijf van Vijf stonden. Het suikercriterium voor ontbijtgranen is nu gewijzigd van ”≤ 16g/100 g” naar ”geen suikers toegevoegd”.

Ook het zoutcriterium in ontbijtgranen is aangepast, namelijk van ”geen zout toegevoegd” naar “zout ≤ 0,69 g/100 g”. Eerder was volkoren graanontbijt met een beetje zout (bijvoorbeeld Brinta) niet in de Schijf van Vijf opgenomen. Dit is herzien omdat een vergelijkbaar product als brood met zout wel in de Schijf van Vijf staat.

Lees hier het volledige artikel.