Wat doe je als je (misschien) besmet voedsel hebt gegeten?

Kip met salmonella, kaas met listeria of E. coli in je sla: soms worden zóveel mensen ziek dat een product wordt teruggeroepen. Wanneer moet je je buikpijn uitzitten? En wanneer is het verstandig om toch de huisarts te bellen?

Bij buikpijn, misselijkheid en diarree is de oorzaak niet altijd duidelijk. Maar als je je nieuwsapp opent en ziet dat de kip, kaas of bes die jij net hebt gegeten wordt teruggeroepen, dan weet je misschien voldoende.

Het lijkt misschien alsof er aan de lopende band listeria in de kaas, salmonella op de kip of E. coli in de taugé zit. Toch is dat niet zo, zegt arts in opleiding infectieziektebestrijding Daphne Fioole van GGD Haaglanden. We hebben in Nederland een hele goede voedselveiligheid en maar weinig uitbraken.

Een voedselinfectie is een algemene term, legt ze uit. Je kunt zo’n infectie oplopen via besmet voedsel. De besmetting kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken. Het komt erg veel voor en het ziekteverloop is vaak onschuldig.

Lees hier het volledige artikel.