“Hoewel goede en passende voeding bijdraagt aan langer gezond blijven, een spoedig herstel en minder complicaties, speelt voeding nu nog te vaak een te kleine rol in de zorgverlening. En dat komt voornamelijk door gebrek aan kennis.”
Met hun Leerboek Voeding hopen internist-endocrinoloog Maarten Soeters, maag-darm-leverarts Gerd Bouma en diëtist-onderzoekers Nicolette Wierdsma en Hinke Kruizenga van Amsterdam UMC de kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid te vergroten.
“We laten nu nog teveel kansen liggen om de gezondheid van patiënten via voeding te verbeteren”, ziet Nicolette Wierdsma. “Dat voeding toch echt een hoofdrol verdient binnen de gezondheidszorg blijkt wel uit het feit dat 75 vooraanstaande artsen, wetenschappers en diëtisten van 27 verschillende kennisinstellingen hebben meegewerkt aan dit boek.”
Te weinig basiskennis
“Het laatste leerboek boek over voeding is ruim twintig jaar oud”, weet Wierdsma. “Daar heb ik nog les uit gekregen. Dat zegt wel iets over de status van voeding binnen de geneeskundeopleiding. In zes jaar tijd krijgen geneeskundestudenten bijvoorbeeld amper hoorcollege over obesitas. Artsen missen dan ook de basiskennis om hun patiënten te adviseren. Terwijl ziektes als diabetes en obesitas, waarbij leefstijl een grote rol speelt, steeds meer voorkomen.
Lees hier het volledige artikel.