Vlees, eieren en rauwmelkse kaas kunnen bacteriën bevatten: dit moet je weten over deze ziekmakers
E.coli, salmonella en listeria halen geregeld het nieuws als besmetter van voedingsmiddelen of ons drinkwater. Deze drie bacteriën kunnen je onder bepaalde omstandigheden flink ziek maken. Maar hoe gevaarlijk zijn deze bacteriën precies, en wanneer lopen we risico? Experts nemen het trio onder de loep en beantwoorden de belangrijkste vragen.
- E.coli
E.coli, voluit Escherichia coli, is een familie van bacteriën die van nature voorkomt in de darmen van mensen en warmbloedige dieren en staat daarom ook wel bekend als de ‘poepbacterie’. E.coli hoort in je lichaam thuis en helpt onder meer bij het verteren van voedsel en beschermt je lichaam tegen andere bacteriën. Er bestaan honderden verschillende soorten E.coli.
Wat doet deze bacterie met je?
De meeste E.coli-bacteriën zijn onschuldig, maar niet allemaal, vertelt arts-microbioloog Vishal Hira van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. ,,E.coli-bacteriën die je lichaam niet kent en in je darmen terechtkomen, kunnen je ziek maken. Met name de varianten die zogeheten toxines, zoals shiga-toxines, produceren. Je lichaam herkent die bacteriën en die vreemde stofjes niet en probeert ze daarom zo snel mogelijk uit je systeem te krijgen.”
Lees hier het volledige artikel.