Veel producten zijn nog steeds te zout

Veel producten in de supermarkt zijn nog altijd te zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de negentig levensmiddelen die de organisatie jaren geleden al eens testte, zijn er veertig nog net zo zout. Sommige producten zijn zelfs zouter geworden.

Het gaat onder meer om de Wagner Big Pizza Supreme die 10 procent zouter is dan in 2013 en de Old Amsterdam kaas die zelfs 15 procent meer zout bevat dan twee jaar geleden, aldus de Consumentenbond. Albert Heijn en Aldi gaven wel het goede voorbeeld. Die verlaagden het zout in bijvoorbeeld de borrelnootjes en de Kopsoep Kip.

De Consumentenbond is in 2007 de strijd begonnen met fabrikanten die te veel zout gebruiken in hun producten en doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken.

Hart- en vaatziekten
Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen via bijvoorbeeld vleeswaren en brood, terwijl ze maar 1 gram nodig hebben en meer dan 6 gram zelfs slecht is. Te veel zout kan leiden tot onder meer een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Consumentenbond roept samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om ervoor te zorgen dat er minder zout in levensmiddelen wordt gestopt.

Lees hier het volledige artikel.