Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten de effecten van een uitgekiende preoperatieve eiwitrijke maaltijdservice aan huis op het behalen van de optimale voedingsinname.eiwitrijke maaltijdservice aan huis op het behalen van de optimale voedingsinname.
Hoe ging het in zijn werk? Een groep preoperatieve patiënten kreeg drie weken lang zes eiwitrijke gerechten per dag via een maaltijdservice, terwijl de controlegroep het eigen normale voedingspatroon volgde in aanloop naar de operatie.
Onderzocht werd of een thuisbezorgde eiwitrijke maaltijdservice de eiwitinname (die van belang is voor het behoud/verbeteren van de conditie) verbetert in vergelijking met het eigen voedingspatroon. De vergelijking was op een aantal punten: het behalen van de voedingsbehoefte (eiwit en energie), de conditie, patiënttevredenheid, complicaties en opnameduur.
De maaltijdservice werd drie weken voorafgaand aan de operatie ingezet, onder 126 volwassen patiënten met een geplande operatie op de afdelingen Orthopedie, Urologie, Gynaecologie of Algemene Heelkunde.
Lees hier het volledige artikel.