Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de interventie Goede Zorg Proef Je (GZPJ) officieel erkend als de eerste interventie binnen het thema duurzaam eten. Deze erkenning is toegekend door het Loket Duurzaam Eten, een initiatief dat organisaties ondersteunt bij het verduurzamen van hun voedselbeleid.
Gezonder en duurzamer voedingsaanbod
De interventie, ontwikkeld door Alliantie Voeding in de Zorg, helpt ziekenhuizen en zorginstellingen bij het realiseren van een gezond én duurzaam voedselaanbod. Hiervoor zijn praktische tools beschikbaar zoals factsheets, praatkaarten en een stappenplan. De tools zijn ontwikkeld in afstemming met experts en zorginstellingen, waar ze ook zijn getest in pilots.
Kennis delen
Kennis wordt gedeeld via het lerend netwerk, waarbij vertegenwoordigers van ziekenhuizen elke 2 maanden samenkomen. In deze bijeenkomsten worden knelpunten en vraagstukken besproken. Door een landelijke standaard te creëren, weten ziekenhuizen wanneer ze voldoen aan de norm van GZPJ. De GZPJ-interventie ondersteunt ziekenhuizen door kennis op een efficiënte manier beschikbaar te stellen, terwijl ze blijven leren en zich aanpassen om de overgang naar duurzame zorg te verbeteren.
Lees hier het volledige artikel.