De dieetbehandelingsrichtlijn coeliakie is herzien. De richtlijn richt zich op volwassenen en kinderen met coeliakie en andere glutengerelateerde aandoeningen. Diëtist Gaby Herweijer (diëtistenpraktijk Voeding+Advies te Amsterdam) en diëtist-onderzoeker Maaike van Bree (Amsterdam UMC) zijn de auteurs van de herziene richtlijn.
Praktische ondersteuning
De richtlijn coeliakie beschrijft de diagnostiek en behandeling van coeliakie en non-coeliac gluten sensitivity (glutensensitiviteit zonder coeliakie). Ook bevat de richtlijn adviezen ten aanzien van monitoring en organisatie van zorg voor kinderen en volwassenen met coeliakie. De vernieuwde richtlijn biedt volgens auteurs Maaike van Bree en Gaby Herweijer nog meer praktische ondersteuning om de dieetbehandeling bij coeliakie te optimaliseren.
Glutenbelastingtest en glutenpoeder
De richtlijn bevat 7 bijlagen met praktische hulpmiddelen. Zo is er informatie na te lezen over de glutenbelastingtest en het gebruik van glutenpoeder. Een glutenbelastingtest is in sommige gevallen nodig om de diagnose coeliakie vast te stellen.
Lees hier het volledige artikel.