Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor natrium hebben mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn.

Dat zijn de conclusies uit een nieuwe longitudinale studie, verschenen in het medisch tijdschrift Hypertension.

Mate van sensitiviteit
Het is al langer bekend dat mensen met een grotere gevoeligheid voor natrium vaker een hoge bloeddruk hebben. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend.

In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zoutsensitiviteit van 1.718 gezonde Chinese volwassenen zonder hypertensie. Dit deden ze door de deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in natrium (1.180 mg/dag) was. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel zout (7.081 mg/dag). Aan de hand van de bloeddrukstijging en natriumuitscheiding in de urine tijdens die 2 verschillende diëten konden ze vaststellen in hoeverre iemands bloeddruk gevoelig is voor natrium. Aan de hand daarvan werden ze in 3 groepen opgedeeld; hooggevoelig, matig gevoelig of niet gevoelig (“natrium-resistent”).

Lees hier het volledige artikel.