Gefrituurd voedsel verhoogt kans op hart- en vaatziekten

Niets is lekker dan een vette hap uit de frituur. Maar wetenschappers waarschuwen, dat zelfs al bij een wekelijks portie van 114 gram de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Volgens de onderzoekers neemt door het frequent eten van vette frituursnacks de kans op een beroerte of hartaanval met maar liefst met 28 procent toe.

Het eten van gefrituurd voedsel wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Al bij een wekelijkse consumptie van 114 gram neemt de kans op een hartaanval of een beroerte serieus toe. De resultaten van dit onderzoek – dat werd gefinancierd door de National Natural Science Foundation of China – zijn recent gepubliceerd in het medische tijdschrift Heart.

Schadelijk cholesterol
De wetenschappers deden een meta-analyse, waarbij wordt gekeken naar de resultaten van meerdere onderzoeken. In dit geval ging het om 17 studies die betrekking hadden op ernstige cardiovasculaire voorvallen. Er werd ontdekt dat met elke wekelijkse portie van 114 gram gefrituurde snacks het risico toeneemt. Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt.

Lees hier het volledige artikel.