De Gezondheidsraad biedt tot en met 18 mei de gelegenheid om commentaar te leveren op de conceptversies van 9 achtergronddocumenten bij het aankomende advies Richtlijnen goede voeding 2025. De Richtlijnen goede voeding geven aanbevelingen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen.
De laatste versie van deze richtlijnen verscheen in 2015. Momenteel worden de richtlijnen geactualiseerd door de vaste commissie Voeding. De geactualiseerde richtlijnen zullen in delen worden gepubliceerd. De publicatie van het grootste advies wordt eind 2025 verwacht. Daarin adviseert de commissie over voedingsbronnen van eiwit, zoals vlees, vis, noten en peulvruchten.
Op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten beoordeelt de commissie of de bestaande richtlijnen kunnen worden gehandhaafd of aanpassing behoeven. Daarbij kijkt ze naar gezondheidseffecten en houdt ze rekening met de milieu-impact van voeding. Gedurende het adviestraject raadpleegt de commissie experts en belanghebbenden uit verschillende disciplines. Specifiek over de evaluatie van de wetenschappelijke literatuur, beschreven in de achtergronddocumenten, houdt zij nu een openbare commentaarronde.
Lees hier het volledige artikel.
