Het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen (ultra-processed foods of UPF’s) kan het moeilijker maken om gewicht te verliezen, zelfs wanneer het eetpatroon voldoet aan officiële voedingsrichtlijnen voor gezond eten.
Dat blijkt uit een Britse studie gepubliceerd in Nature Medicine. De studie vergeleek het effect van eetpatronen met en zonder UPF’s.
Uniek onderzoek in alledaagse omgeving
Onderzoekers van University College London volgden 55 volwassenen in hun dagelijkse omgeving. Volgens de onderzoekers was het de langste studie ooit naar een UPF-eetpatroon en bovendien de eerste die plaatsvond in “de echte wereld”. Zo konden ook gedragsfactoren die bij het dagelijks leven horen worden meegenomen in het onderzoek.
De deelnemers kregen alle maaltijden bezorgd. Ze volgden gedurende 8 weken een eetpatroon met voornamelijk onbewerkte producten zoals vers fruit, groenten, peulvruchten, volkorenproducten en zelfbereide gerechten. Daarna gebruikten ze 8 weken een eetpatroon met veel UPF’s. Beide eetpatronen voldeden aan de Britse voedingsrichtlijnen en bevatten vergelijkbare hoeveelheden koolhydraten, vet en eiwitten. De deelnemers mochten zelf bepalen hoeveel ze van de geleverde voedingsmiddelen aten.
Lees hier het volledige artikel.
