De inname van levende micro-organismen via de voeding varieert aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie van onder meer diëtist-onderzoekers dr. Berber Vlieg (OLVG Amsterdam) en dr. Jeanne de Vries (Wageningen University & Research).
‘Een hogere inname van microben kan de gezondheid van de darmen ondersteunen en het risico op allergische aandoeningen verminderen’, aldus Vlieg.
Voedselmicroben tabel
Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients. Aan de studie deden 34 volwassenen tussen de 20 en 70 jaar uit Wageningen mee. Zij hielden 3 dagen gedurende 24 uur hun voedselinname bij. Om het microbiële gehalte van de voeding van de deelnemers in te schatten, maakten de onderzoekers een unieke Nederlandse voedselmicroben tabel op basis van laboratoriummetingen. De totale dagelijkse inname van micro-organismen via de voeding varieerde sterk: van 0,5 miljoen tot ruim 400 miljard. Een voeding met een hoog gehalte bevat dus bijna een miljoen keer zoveel micro-organismen dan een voeding met een laag gehalte.
Lees hier het volledige artikel.
\
