Bestrijdingsmiddelen op voedsel meestal binnen de norm

De hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen die op levensmiddelen worden gevonden, is meestal binnen de norm. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na de jaarlijkse steekproeven. Als reactie op de inspectieresultaten roept het Voedingscentrum op om wel voldoende groenten en fruit te blijven eten.

Meer dan helft van consumenten is ongerust
Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat meer dan de helft van de consumenten ongerust is over resten van gewasbeschermingsmiddelen in eten. Om gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten, gebruiken telers, fabrikanten of logistieke dienstverleners verschillende bestrijdingsmiddelen. Residuen van deze middelen kunnen achterblijven op levensmiddelen.

Er gelden strenge wettelijke limieten, de zogenaamde Maximale Residulimieten (MRL) om de veiligheid van consumenten te waarborgen. De NVWA houdt hier steekproefsgewijs toezicht op, en besteedt bijvoorbeeld extra aandacht aan producten die veel geconsumeerd worden of in het verleden vaker boven de wettelijke limiet uitkwamen.

Lees hier het volledige artikel.