Wie dagelijks een glas frisdrank drinkt, heeft 29 procent meer kans op een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Maastricht UMC+, waarin de effecten van fructose uit verschillende voedingsbronnen zijn vergeleken. Opvallend is dat dezelfde hoeveelheid fructose uit fruit en vruchtensap niet gepaard gaat met een verhoogd risico op hypertensie.
Fructose
Al langer is bekend dat fructose, vooral uit suikerhoudende frisdranken, bijdraagt aan gezondheidsproblemen zoals leververvetting en diabetes type 2. Nu blijkt fructose uit frisdrank ook samen te hangen met verhoogde bloeddruk, terwijl er geen verband is bij fructose uit fruit of fruitsap.
Frisdank, fruit of fruitsap
Het onderzoek bestond uit 2 delen. Eerst analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 5.800 deelnemers aan De Maastricht Studie, een grootschalig bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg. Daaruit bleek dat fructose uit frisdrank sterk samenhangt met een hoge bloeddruk. Al bij 10 gram fructose per dag, vergelijkbaar met één glas cola, nam het risico op hoge bloeddruk met bijna een derde toe. ‘Die schadelijke relatie vonden we alleen bij frisdrank, niet bij fruit of sap’, vertelt hoofdonderzoeker prof. dr. Martijn Brouwers
Lees hier het volledige artikel.
