Gezondheid wordt slechter.
Migratie brengt vaak grote veranderingen met zich mee, niet alleen in leefomgeving, maar ook in gezondheid. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben, samen met de University of Ghana en Kwame Nkrumah University of Science & Technology (KNUST), aangetoond dat de samenstelling van de bacteriën in de darmen van mensen verandert als zij van het platteland naar een stedelijk gebied in Ghana verhuizen. Dat gebeurt ook bij mensen die van Ghana naar Amsterdam migreren. Deze verandering hangt samen met een verhoogd risico op cardiometabole ziekten.
Eerdere onderzoeken en de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat migranten vaak een slechtere gezondheid hebben dan de oorspronkelijke bevolking van een land. Onderzoek van Amsterdam UMC laat zien dat dit ook in Nederland het geval is. Charles Agyemang, hoogleraar Global Migration, Ethnicity & Health aan Amsterdam UMC, zegt: “We hebben vastgesteld dat voedingsstoffen zoals eiwitten, vet en zout gerelateerd zijn aan de samenstelling van de darmflora. We zagen dat deze voedingsstoffen vaker terugkwamen in het dieet van migranten.” De onderzochte migranten eten dus meer eiwit, vetter en zouter. Dit kan een rol spelen bij veranderingen van de bacteriën in hun darmen. “We zagen dat naarmate de darmflora veranderde, ook het risico op cardiometabole ziekten toenam.
Deelnemers die na hun migratie bepaalde groepen bacteriën niet meer in hun darmen hadden, of nieuwe soorten bacteriën in hun darmen kregen, hadden meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en een verminderde nierfunctie.” Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om naar voeding te kijken om de gezondheidsrisico’s te begrijpen die vaak voorkomen bij migratie.”
Lees hier het volledige artikel.
