Studie naar rol van voeding bij eczeem

In 2026 gaat in Nederland een groot onderzoek van start naar de mogelijke rol van voeding bij atopisch eczeem. De ALLADIN-studie wordt gecoördineerd door het OLVG in Amsterdam, onder leiding van diëtist Berber Vlieg-Boerstra (Vlieg Diëtisten, OLVG en Rijnstate in Arnhem) met diëtist Dominiek Wolters (Vlieg Diëtisten en OLVG) als promovendus.

Immuunondersteunende voeding
Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem of atopische dermatitis genoemd) is een chronische ontstekingsziekte die hevige jeuk en huidklachten veroorzaakt. Er zijn aanwijzingen dat voeding, zoals plantaardige en gefermenteerde producten, het immuunsysteem kan versterken. Maar wetenschappelijk bewijs dat immuunondersteunende voeding ook daadwerkelijk ontstekingsremmend werkt bij eczeem ontbreekt nog.

Minder smeren, meer kwaliteit van leven
Momenteel loopt er bij OLVG al een kleinschalige studie (IMPACCD) naar het effect van immuunondersteunende voeding bij volwassenen matig tot ernstig atopisch eczeem. Deze studie loopt eind 2025 af en laat nu al veelbelovende resultaten zien. Met de nieuwe ALLADIN-studie willen de onderzoekers dit op grotere schaal bevestigen.

Lees hier het volledige artikel.