Of het nu komt door dat ene softijsje, de afhaalmaaltijd of de barbecue. Voedselvergiftiging is erg vervelend maar er hoeft niet altijd noodzakelijk een dokter aan te pas te komen. Hier lees je hoe je het voorkomt, maar ook hoe je het verhelpt.
Voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door eten dat besmet is met een bacterie. Meestal gaat het om campylobacter, die vaak wordt aangetroffen in raus vlees ( en dan met name gevogelte) en ongepasteuriseerde melk. Andere veelal voorkomende bacteriën zijn salmonella (rauw vlees, rauwe eieren en zuivel) en de E.Coli bacterie. ( Rauw rundvlees, modder aan groente en ongepasteuriseerde melk)
De meeste E.coli bacterien in ons spijsverteringsstelsel zijn niet schadelijk. Sommige veroorzaken ziektes.
Klachten bij voedselvergiftiging
Symptomen voor voedselvergiftiging verschijnen vaak na 12 tot 72 uur. Vaak gaat het dan om Salmonella. Na twee tot vijf dagen is het de campylobacter en na een dag of acht de E.coli bacterie. Vaak krijgen andere mensen met wie je gegeten hebt dezelfde klachten.
- Diarree, vaak ook overgeven en buikkrampen.
- Koorts
Lees hier het volledige artikel.