Wat is jicht, en kan je het voorkomen?

Reumatoloog legt uit: ‘Alcohol en frisdrank liggen vaak aan de basis’
Ruim 3 procent van de Nederlanders heeft last van jicht, een pijnlijke vorm van ontstekingsreuma die vooral voorkomt in de gewrichten rond de tenen of voeten. Wat je eet, kan een rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. Reumatoloog Rik Lories vertelt hoe je het risico beperkt. ,,Van deze voedingsmiddelen weten we dat ze een jichtaanval kunnen uitlokken.”

Jicht is een vorm van ontstekingsreuma, veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen. Onder de 60 jaar is 95 procent van de patiënten man. Naarmate mensen ouder worden, krijgen ook meer vrouwen te maken met jicht. De ziekte kenmerkt zich door een gewricht dat gezwollen, warm en/of rood kan zijn. Doorgaans gaat zo’n ontsteking niet gepaard met koorts.

De typische plaats voor een jichtaanval? De basis van de grote teen, al kan jicht ook in de knie, voet, enkel of ergens anders opduiken. Een jichtaanval kan in één dag ontstaan en vervolgens een tot drie weken lang aanhouden. Sommige patiënten hebben ook kleine witgele knobbeltjes onder de huid: zichtbare ophopingen van urinezuurkristallen. Die wijzen erop dat de opstapeling van het urinezuur vrij hoog is. Die knobbels kunnen plaatselijke klachten geven.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.