Het dagelijks drinken van minimaal 700 ml erg hete thee gaat gepaard met een 90 procent hoger risico op slokdarmkanker. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 50.000 mensen uit Iran, die gemiddeld 10 jaar zijn gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Cancer.
Hete dranken
Er is al vaker een verband gevonden tussen de consumptie van hete dranken en het risico op slokdarmkanker. In dit onderzoek is voor het eerst ook echt de temperatuur van de thee gemeten bij consumptie.
Het onderzoek is uitgevoerd in Noordoost Iran, waar inwoners gewend zijn om thee heel heet te drinken en waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Het staat daar op de 2e plaats van meest voorkomende vormen van kanker (na borstkanker bij vrouwen en maagkanker bij mannen).
In Nederland komt slokdarmkanker minder vaak voor: het staat op de 9e plaats van meest voorkomende kankersoorten. Slechts 2 procent van de gevallen van kanker in Nederland betreft slokdarmkanker. Overigens wordt thee in Europa en de Verenigde Staten over het algemeen niet zo heet gedronken als in het Midden Oosten.
Lees hier het volledige artikel.