De intrede van de winterkou is voor veel mensen hét signaal om naar voedingssupplementen te grijpen. Maar halen we niet al voldoende vitaminen en mineralen uit onze voeding? En waar kun je beter wel wat extra van nemen?
,,Als we allemaal gezond en gevarieerd zouden eten, zou niemand spectaculaire tekorten aan voedingsstoffen hebben’’, zegt Geert Vergote, hoogleraar farmacologie aan de KU Leuven. ,,Dat blijft dus het belangrijkste. In principe zou je elke dag 250 gram fruit en 300 gram groenten moeten eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar slechts weinig mensen slagen daarin. Voedingssupplementen, zeker in de koude maanden, kunnen dus nuttig zijn. Mits je de aanbevolen doses respecteert, dan neem je in principe geen risico. Om er zeker van te zijn of je met een tekort kampt, is er maar één methode: een bloedanalyse bij de arts.’’
Vitamine D: neem elke dag extra D3 in
Vergote: ,,Een van de belangrijkste functies van vitamine D is de opbouw van onze weerstand, maar het helpt ook bij de opbouw van onze beenderen. Heel wat mensen hebben er een tekort aan. Vitamine D haal je vooral via de huid uit het zonlicht en, in mindere mate, uit bepaalde dierlijke voeding, zoals vette vis. Eén tot twee keer per week een portie vette vis op het menu is dus een goed idee.”
Lees hier het volledige artikel.