“Smaakpupil” helpt mensen met smaakverlies

Smaakpupil is een nieuwe methode en app voor mensen die door ziekte, medische behandeling of ouderdom last hebben van smaakverlies. Op basis van een persoonlijk profiel krijgen zij advies op maat over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust.

Momenteel kan iedereen zich aanmelden voor een onderzoekspanel om de app gratis te testen.

Chefkok
De achterliggende methode is bedacht door chefkok Michael van ’t Hoff. Na werkzaam geweest te zijn in verschillende gerenommeerde restaurants, ging hij in 2012 aan de slag op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon hij te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Zo merkte hij dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten.

Smaakprofiel
Inmiddels is Van ’t Hoff teruggekeerd naar de horeca, maar hij bleef vragen krijgen van patiënten met smaakverlies. Met behulp van strategisch bureau Doordacht ontwikkelde hij zijn methode daarom door naar een hulpmiddel dat iedereen individueel kan gebruiken, maar dat ook op grotere schaal toe te passen is in zorginstellingen.

Lees hier het volledige artikel.