Minder zout scheelt 15.000 nierschadegevallen per jaar

Als we per persoon maximaal 6 gram zout per dag zouden eten dan voorkomt dat bijna 150.000 chronische nierschadegevallen over een periode van 10 jaar oftewel 15.000 per jaar. Dat concludeert het RIVM uit onderzoek in opdracht van de Nierstichting.

Door minder zout te eten zouden in dezelfde periode ook bijna 250 gevallen van nierfalen voorkomen kunnen worden, wat ook weer dialyses of transplantaties scheelt. Het is voor het eerst dat de impact van zoutinname op nierschade is onderzocht, zegt het Rijksinstituut Voor Volksgezondheid en Milieu. Nederlanders hebben volgens het RIVM nu een gemiddelde zoutconsumptie van 9 gram zout per dag. Die hoeveelheid zouden ze moeten verminderen tot de aanbevolen 6 gram per dag.

1 kilo te veel
Jaarlijks eten we een kilo te veel zout, zegt de Nierstichting. Daardoor kampen 1,7 miljoen Nederlanders (circa 10 procent van de bevolking) met chronische nierschade. ,,Slechts 1 op de 5 mensen denkt dat ze zelf te veel zout eten, terwijl maar liefst 85 procent in Nederland dat doet. Dit gaat ongemerkt doordat tachtig procent van het zout verwerkt zit in alledaagse producten zoals rookworst, mosterd en kant-en-klare pastasaus”, zegt ze in een persbericht op haar website.

Lees hier het volledige artikel.