Rustig eten zorgt ervoor dat je een uur na de maaltijd minder trek hebt dan wanneer je snel eet. Dat blijkt uit een onderzoek van Texas Christian University.Aan het onderzoek deden 70 proefpersonen mee: 35 met overgewicht of obesitas en 35 met een gezond gewicht. Alle vrijwilligers aten op twee dagen één maaltijd in een gecontroleerde omgeving. Iedereen kreeg dezelfde maaltijd en van tevoren werd bepaald hoeveel deze woog en hoeveel calorieën het eten bevatte.
Op de eerste dag werd de proefpersonen gevraagd langzaam te eten. Ze moesten kleine hapjes nemen, grondig kauwen en af en toe pauzeren en hun bestek neerleggen tussen de happen. Op de andere dag moesten ze juist snel eten, grote happen nemen, snel kauwen en mochten ze hun bestek niet neerleggen.
Minder trek
Een uur na beide maaltijden vroegen de onderzoekers hoeveel honger de vrijwilligers hadden. Iedereen had minder trek na het langzame eten dan na de snel genuttigde maaltijd.
Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoeveel de proefpersonen hadden gegeten. Proefpersonen met een gezond gewicht aten 88 kilocalorieën minder van de langzaam genuttigde maaltijd dan toen ze snel moesten eten. De groep met overgewicht of obesitas at ook iets minder als ze langzaam aten, namelijk 58 kilocalorieën.
De onderzoekers concluderen dat langzamer eten kan helpen om de energie-inname te beperken en het hongergevoel te onderdrukken. De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the Academy of Nutrition and Diabetics.
Bron: Gezondheidsnet