Het eten van meer fruit en groenten kan het risico op overlijden verlagen, ook bij mensen met chronische nierziekte (CNS). De mate van groente- en fruitconsumptie heeft geen invloed op de kaliumspiegel. Dat blijkt uit een studie onder meer dan 2.000 Japanners, waarvan iets meer dan de helft met CNS.
Kalium en nierziekte
Bij CNS wordt een kaliumarm dieet met een beperkte mate van groente en fruit geadviseerd, om zo een te hoog kaliumgehalte in het bloed te voorkomen. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat extra kaliuminname bij CNS juist gunstig kan zijn. Om te onderzoeken of het eten van meer groente en fruit invloed heeft op het risico op overlijden, besloten onderzoekers een studie uit te voeren in een Japans ziekenhuis, omdat een Aziatisch eetpatroon vaak veel fruit en groenten bevat.
De onderzoeksgroep
Aan de studie deden meer dan 2.000 volwassenen mee, die tussen 2008 en 2016 een polikliniek bezochten. Van de deelnemers was 64 procent bekend met hypertensie, 39 procent met diabetes type 2, 45 procent met niet-dialyseafhankelijke CNS en 7 procent met dialyseafhankelijke CNS. Ongeveer de helft van de deelnemers at dagelijks fruit en groenten en 15 procent at dit helemaal niet. Onder deelnemers met niet-dialyseafhankelijke CNS at de helft dagelijks groenten en fruit, bij de deelnemers met dialyseafhankelijke CNS was dit 28 procent. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 69 jaar, 55 procent was man en 45 procent vrouw.
Lees hier het volledige artikel.