Glutenvrij eten, nodig of onzin?

‘Vermijden van gluten kan zorgen voor ongezond voedingspatroon’.
Van de bevolking heeft 1 procent coeliakie, een ernstige darmziekte. Glutenvrij eten is voor hen de enige optie, evenals voor mensen met glutensensitiviteit. Maar steeds meer gezonde mensen eten ook glutenvrij, vaak omdat ze denken dat het gezonder is. Maar is dat wel zo?

Nynke Hoek, 32 jaar, kreeg ruim tien jaar geleden de diagnose coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe), een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten een reactie veroorzaakt die het darmslijmvlies beschadigt. ,,Ik at altijd normaal, ook brood en pasta, dus met gluten. Maar als kind had ik al lichte buikklachten. Rond mijn 21ste werd ik veel zieker: veel buikpijn, dunne ontlasting, altijd moe, geen weerstand. Ik ben in die tijd wel 12 kilo afgevallen. Uiteindelijk verwees mijn huisarts me naar een maag-darm-leverspecialist. Die constateerde dat mijn darmwand was beschadigd, bovendien had ik torenhoge antistoffen in mijn bloed. Toen was de diagnose duidelijk.’’

,Als je coeliakie hebt, moet je goed opletten dat je niks eet waar gluten in zit, anders word je meteen ziek. Ik was 21 en mijn leven bestond uit studeren, werken en alle feestjes afgaan. In die tijd was er nog niet zoveel bekend over gluten, dus het kostte heel veel tijd, energie en veel fouten om alles uit te zoeken. Spontaan ergens gaan eten kon echt niet meer. Het lastigste vond ik het niet eten van brood, de glutenvrije vervangers zijn niet altijd lekker.’’

Lees hier het volledige artikel.