Mensen die aan coeliakie lijden hebben een verhoogde kans op depressie. Psychologe Nathalie van Hees onderzocht of het strikte dieet dat zij volgen daar de oorzaak van is. Van Hees en collega’s van het LUMC rapporteren in PLOS ONE dat een glutenvrij dieet de kans op depressie niet vergroot.
Een op de drie mensen met coeliakie maakt een of meer perioden met depressieve symptomen door, had Nathalie van Hees eerder ontdekt. Dat betekent dat deze patiënten een ruim twee keer zo grote kans op depressie hebben als andere mensen. De oorzaak van dat verhoogde risico is onbekend.
In de graansoorten tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt zitten van nature gluten. Van Hees: “Veelgebruikte producten, zoals een bruine boterham, mogen dus niet. Het dieet wijkt sterk af van het westerse voedingspatroon en ik vroeg me af of patiënten bepaalde voedingsstoffen tekort komen en daardoor risico lopen op psychische problemen.”
Glutenvrij dieet bevat meer dierlijke eiwitten
In de nu gepubliceerde studie ging ze na of het dieet voldoende essentiële aminozuren bevat. Essentiële aminozuren moeten mensen uit de voeding opnemen omdat ze deze niet zelf kunnen maken. Een glutenvrij dieet bevat minder plantaardige en meer dierlijke eiwitten dan een standaard voeding en heeft daardoor een andere aminozuursamenstelling. Van Hees: “Ik was vooral geïnteresseerd in tryptofaan. Dat is namelijk de stof waaruit serotonine wordt gemaakt, een boodschappermolecuul van het zenuwstelsel dat betrokken is bij depressie.” Mensen die het glutenvrije dieet volgen blijken echter evenveel essentiële aminozuren binnen te krijgen als niet-patiënten.
Lees hier het volledige artikel.