De nieuwe richtlijnen goede voeding voor eiwitbronnen bevatten concrete aanbevelingen voor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon. Ten opzichte van het huidige Nederlandse voedingspatroon betekenen de richtlijnen vooral minder vlees en meer peulvruchten en noten.
In de Richtlijnen goede voeding geeft de Gezondheidsraad periodiek adviezen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen. De laatste versie van de richtlijnen verscheen in 2015. In 2025 heeft de vaste commissie Voeding de richtlijnen herzien voor voedingspatronen en eiwitbronnen: peulvruchten, noten, zuivel, vis, vlees, eieren, en vlees- en zuivelvervangers. Richtlijnen over andere productgroepen, zoals graanproducten en groente en fruit, volgen in een later advies.
Net als voorheen zijn de richtlijnen primair gebaseerd op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast heeft de commissie gekeken naar de voedselveiligheid en – uitgebreider dan voorheen – naar de milieu-impact.
Lees hier het volledige artikel.
