Osteoporose: ook het tijdstip waarop je eet heeft effect op je botdichtheid

We weten al dat een dieet rijk aan calcium en vitamine D het risico op osteoporose kan verlagen, maar nu bewijst een grootschalige Japanse studie dat nog een andere, vaak vergeten factor meespeelt: ook het tijdstip van onze maaltijden zou invloed hebben op de stevigheid van onze botten.

Wat is osteoporose?
Osteoporose is een stille aandoening die de botten verzwakt door de botdichtheid te verminderen. De botten worden poreus en breken gemakkelijker, zelfs na een lichte schok. Meestal wordt de diagnose pas gesteld na een breuk, meestal van de heup, de wervelkolom of de pols.

De aandoening treft vooral vrouwen na de menopauze, maar ook mannen boven de 65 jaar lopen risico.

Een gezonde levensstijl kan het risico op osteoporose in zekere mate verlagen. Artsen raden onder meer aan om regelmatig te bewegen, een calciumrijke voeding te volgen en voldoende vitamine D op te nemen. Volgens nieuwe Japanse onderzoeksresultaten is het daarnaast belangrijk om aandacht te besteden aan de regelmaat van de maaltijden.

Lees hier het volledige artikel.