Optimale voedingszorg bij brandwonden

Brandwondenzorg is een zeldzaam specialisme dat maar in 3 centra in Nederland wordt aangeboden. Diëtist Esther Bleker van het Martini Ziekenhuis in Groningen: ‘De voedingszorg vereist een specifieke benadering, onder andere door forse oedeemvorming in de eerste 48 uur en hypermetabolisme dat soms wel maanden aanwezig kan blijven.’

Brandwonden
Esther is 1 van de 7 in brandwonden gespecialiseerde diëtisten in Nederland. Omdat het echt een niche is, vertelde ze eerst wat precies onder een brandwond wordt verstaan: ‘Een brandwond is een beschadiging van 1 of meer huidlagen als gevolg van contact met bijvoorbeeld een hete vloeistof, vuur of elektriciteit. De ernst van de brandwond wordt onder andere bepaald door het percentage totaal verbrand lichaamsoppervlak (TVLO, red.), de diepte van de brandwond uitgedrukt in 1e, 2e of 3e graads en de locatie. Een patiënt gaat naar de IC als meer dan 20 procent van het lichaamsoppervlak verbrand is. Bij kinderen ligt de grens bij 15 procent.’ Esther vertelde dat bij zo’n hoog percentage TVLO oedeemvorming ontstaat, wat de bloedsomloop bedreigt.

Oedemen
‘We maken bij patiënten met kans op oedeemvorming een lange snee in de huid zodat het weefsel gecontroleerd kan uitzetten. Vergelijk het met een snee die je maakt in brood dat je gaat bakken’, lichtte Esther toe. ‘Oedeem is een zeer opvallend kenmerk bij brandwonden. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde doorlaatbaarheid van de capillairen voor water, zouten en moleculair grote stoffen als eiwitten.’ Esther noteert het gewicht van een patiënt altijd meteen bij opname. Ze heeft het onder andere nodig bij het berekenen van de energiebehoefte. Een patiënt later wegen, geeft een vertekend beeld: ‘Bij een TVLO van meer dan 20 procent kan het gewicht in de shockfase, dus de eerste 48 uur, met wel 10 tot 20 procent toenemen! De oedeemvorming stabiliseert na 48 uur en neemt in de dagen/weken daarna af door een verhoogde uitscheiding via urine.’

Lees hier het volledige artikel