Vezels in gedroogde witlofwortel kunnen het lichaam helpen beter om te gaan met suiker en vet bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2.
Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Ellen Blaak van het Maastricht UMC+, gepubliceerd in Cell Reports Medicine. De vezels worden vooral in het laatste deel van de dikke darm afgebroken, waar de stoffen die bij de afbraak vrijkomen een groter positief effect hebben op de stofwisseling. De resultaten wijzen erop dat deze vezels een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten via voeding.
Prebiotische voedingsvezels uit onder andere groenten en granen worden in de dikke darm afgebroken door darmbacteriën. Daarbij komen stoffen vrij die gunstig zijn voor onder andere de stofwisseling, hormoonbalans en het immuunsysteem. Niet alle vezels worden echter op dezelfde manier verwerkt. Hoe dat precies zit, was tot nu toe grotendeels onbekend. Veel wetenschappelijk onderzoek richtte zich tot nu toe op geïsoleerde vezels – vezels die uit hun oorspronkelijke plantaardige omgeving zijn gehaald. Ellen Blaak en haar team onderzochten hoe de darmbacteriën ‘intrinsieke vezels’ verwerken. Dat zijn vezels die van nature deel uitmaken van de celstructuur van planten, en hier nog niet uit zijn losgemaakt door industriële bewerking.
Lees hier het volledige artikel.
