Er is veel praktijkvariatie in de huidige voedingszorg bij ALS. Zo heeft slechts de helft van de mensen met ALS contact met een diëtist en wordt er zelden gescreend op ondervoeding. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en ALS Centrum Nederland.
ALS en ondervoeding
Goede voedingszorg is essentieel voor mensen met ALS. Ondervoeding en gewichtsverlies komen veel voor en zijn geassocieerd met een snellere ziekteprogressie, een verminderde kwaliteit van leven én een kortere overleving. Landelijke consensus is cruciaal om ondervoeding tijdig te signaleren en passende zorg te kunnen bieden.
Voedingszorg in kaart
In het kader van haar promotieonderzoek voerde voedingswetenschapper Merle Kuiper vanuit het UMC Utrecht en het ALS Centrum Nederland een landelijk vragenlijstonderzoek uit onder 372 patiënten met ALS of verwante neurologische ziekten als PSMA en PLS. Ook 100 zorgprofessionals, waaronder 36 diëtisten namen deel. Doel was in kaart te brengen hoe de voedingszorg voor mensen met ALS georganiseerd is en waar de knelpunten en behoeften voor verbetering liggen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Amyotrophic Lateral Sclerosis and Frontotemporal Degeneration.
Lees hier het volledige artikel.
