Met AI en buitenbeentjes.
Nederlanders verspillen ongeveer 33 kilo voedsel per persoon per jaar. Tel je dat bij elkaar op dan is dat samen zo’n 23 miljoen maaltijden per week! Er is dus nog veel te winnen. Het Radboudumc en partner Vermaat zijn zich zeer bewust van dit gegeven en hebben samen de aanval op voedselverspilling ingezet.
Je kunt verspilling op twee plekken aanpakken; verspilling in het productie- en bereidingsproces en verspilling door de consument. Ongeveer 70 procent van de voedselverspilling in de horeca vindt al plaats vóórdat het product het bord bereikt; dus bij de bereiding; de overige 30 procent bestaat uit de restjes die gasten achterlaten (cijfers Duurzaamheid.nl). Vanuit die gedachte gaan het Radboudumc en horecapartner Vermaat samen de strijd aan tegen verspilling.
Bewuster en slimmer
Door bewuster in te kopen kan veel verspilling worden tegengegaan. Daarnaast zijn er middelen die hierbij hulp kunnen bieden. Zo vind je ook in de keukens van het Radboudumc AI-toepassingen. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van de afvalmonitor Orbisk. Orbisk maakt een foto van het voedsel dat weggegooid wordt in een gft-container, die op een weegschaal staat. De foto helpt met de identificering van de producten die in de container verdwijnen. Op deze manier wordt verspilling inzichtelijker.
Lees hier het volledige artikel.
