Dagelijks glas frisdrank verhoogt kans op hoge bloeddruk met bijna een derde

Wie dagelijks een glas frisdrank drinkt, loopt 29% meer kans op hoge bloeddruk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Maastricht UMC+, waarin de effecten van vruchtensuiker uit verschillende voedingsbronnen zijn vergeleken. Opvallend is dat dezelfde hoeveelheid vruchtensuiker uit fruit géén schadelijke invloed heeft op de bloeddruk.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Nutrition.

Al langer is bekend dat vruchtensuiker, vooral uit suikerhoudende frisdranken, bijdraagt aan gezondheidsproblemen zoals leververvetting en diabetes type 2. Nu blijkt ook dat vruchtensuiker uit frisdrank de bloeddruk verhoogt, terwijl dat effect uitblijft bij vruchtensuiker uit fruit of fruitsap. Van hoge bloeddruk merken de meeste mensen weinig, maar het heeft schadelijke gevolgen en kan op de lange termijn leiden tot een hartaanval of beroerte.

Vorm telt
Het onderzoek bestond uit twee delen. Eerst analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 5.800 deelnemers aan De Maastricht Studie, een grootschalig bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg. Daaruit bleek dat vruchtensuiker uit frisdrank sterk samenhangt met een hoge bloeddruk. Al bij 10 gram vruchtensuiker per dag, vergelijkbaar met één glas cola, nam het risico op hoge bloeddruk met bijna een derde toe.

Lees hier het volledige artikel.