3D-geprinte voeding heeft voordelen bij kauw- en slikproblemen

De 3D-geprinte Dysphalicious-producten zijn een goede oplossing voor patiënten met kauw- en slikproblemen. Dit blijkt uit een evaluatie van pilotprojecten, waarbij diverse zorginstellingen en ziekenhuizen deze producten testten. Enerzijds kunnen patiënten de gerechten zonder problemen en veilig eten, anderzijds blijkt dat de gerechten qua uiterlijk, smaak en mondgevoel hoog beoordeeld worden.

Dankzij de innovatieve productie met behulp van 3D-foodprinting wordt de eetbeleving van patiënten enorm verbeterd. Omdat het assortiment, dat momenteel bestaat uit zeven groente- en aardappelgerechten, een hoge voedingswaarde heeft en de cliënten over het algemeen meer en beter eten, dragen de producten bovendien bij aan een betere gezondheid.

Pilotprojecten
Nadat Gastronology medio 2024 startte met de productie van de Dysphalicious-producten werden er in samenwerking met een aantal zorginstellingen en ziekenhuizen pilotprojecten van een half jaar opgezet. De projecten waren bedoeld om inzicht te krijgen in de acceptatie en beoordeling van de gerechten door patiënten en cliënten. Ook de praktische bruikbaarheid van de producten in zorginstellingen is bekeken. De pilots liepen tussen juni 2024 en maart 2025.

Lees hier het volledige artikel.