Vrije zuurstofradicalen hebben geen goede naam: ze zouden kanker en veroudering veroorzaken. Veel mensen slikken antioxidanten om ze te lijf te gaan. Maar de slechte PR van vrije zuurstofradicalen is onterecht. Onderzoek van het UMC Utrecht laat namelijk zien dat zij onmisbaar zijn voor correcte celdeling.
“Zuurstofradicalen zorgen ervoor dat de twee nieuwe dochtercellen ieder een eigen specialisme krijgen. Dat is de basis voor het ontstaan van verschillende weefsels”, aldus onderzoeker Sasha de Henau, die hierover publiceerde in Developmental Cell. “Het lijkt dus geen goed idee om veel antioxidanten te slikken.”
Bij kanker en ouderdomsziekten is de hoeveelheid vrije zuurstofradicalen vaak verhoogd. Er werd daarom lang gedacht dat deze bijproducten van energieproductie in de mitochondriën verantwoordelijk zijn voor schadelijke veranderingen in de cel. Daarop volgde de redenering dat die schade – en ziekten als kanker – is te voorkomen of bestrijden door vrije zuurstofradicalen weg te vangen met antioxidanten.
“Op het eerste gezicht geen vreemd idee, maar feitelijk bestond daar helemaal geen bewijs voor”, aldus onderzoeker Sasha De Henau. Toch leidt de veronderstelling er in de praktijk toe dat veel mensen hoge doses antioxidanten slikken, zoals vitamine C en E in de vorm van voedingssupplementen. Het zijn middelen die vrij verkrijgbaar zijn bij drogisterijen en apotheken. Tegelijkertijd blijkt uit meta-analyses, waarin de resultaten van onderzoeken onder grote groepen patiënten zijn gebundeld, iets heel anders. Mensen die kanker hebben gehad én hoge doses antioxidanten gebruiken, lijken juist sneller een terugval van de ziekte te krijgen. Hoe zit dat?
Lees hier het volledige artikel.