Zoutgevoeligheid verklaard door beschermlaag rond cellen

Mensen die veel zout kunnen eten zonder hypertensie te krijgen, hebben een andere samenstelling van de beschermende laag gel die rond lichaamscellen zit. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Deze gellaag is vergelijkbaar met de slijmerige laag die slakken om zich heen hebben.

Beschermende gellaag
Het internationale onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC richtte zich op de rol van genen in de opbouw van de gellaag die elke lichaamscel omringt. Deze gel beschermt het binnenste van de cel wanneer de omstandigheden buiten de cel veranderen. Als er bijvoorbeeld veel zout in de omgeving van de cellen komt, werkt de gel als buffer om te voorkomen dat de cellen uitdrogen. Dit beschermingsmechanisme komt ook bij dieren voor.

De slijmerige laag van slakken is opgebouwd uit dezelfde bestanddelen en is, net als bij de mens, belangrijk voor de hydratatie. Wanneer de omgeving van de slak door bijvoorbeeld zout strooien verandert, passen de cellen van de slak de buitenste slijmlaag zoveel mogelijk aan om uitdroging te voorkomen. Bij grote hoeveelheden zout werkt dit beschermende mechanisme uiteindelijk niet meer.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.