Internist-nefroloog prof. Ewout Hoorn heeft een subsidie van de Nierstichting ontvangen voor de zoektocht naar betere zoutvervangers voor nierpatiënten.
Nederlanders eten te veel zout (natriumchloride), en dat is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Wat minder bekend is, is dat kaliumzouten juist een bloeddrukverlagend effect hebben.
De industrie speelt hierop in met zoutvervangers, waarin natriumchloride voor een deel is vervangen door kaliumchloride. Maar uit een lopende studie van Hoorn en zijn collega’s blijkt dat zoutvervangers ook ongunstige effecten kunnen hebben bij mensen met nierschade.
Spectaculair
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de gezondheidswinst van zoutvervangers, zegt Hoorn: ‘In een recente studie gebruikten meer dan 20.000 mensen gewoon keukenzout (100% natriumchloride) of kaliumverrijkt zout (25% kaliumchloride, 75% natriumchloride) gedurende 4 tot 5 jaar.’
De resultaten waren spectaculair. ‘De mensen die het kaliumverrijkte zout gebruikten, hadden een lagere bloeddruk, ontwikkelden minder hart- en vaatziektes en stierven minder vaak. Het bloeddrukverlagende effect van kalium was al langer bekend, maar deze studie laat zien dat zich dat ook in harde gezondheidswinst vertaalt.’
Lees hier het volledige artikel.