Je bent ziek, maar komt toch op kantoor om te werken. In deze tijden van besmettingsgevaar en desinfectiegel zou je het misschien niet doen. Vanwege het coronavirus zijn bedrijven extra streng voor zieke collega’s. Normaal gesproken stijg je juist in aanzien, als je arbeidsethos het wint van je griep. Maar is dat wel zo verstandig?
“Niet lekker”, “een griepje”, “een beetje verkouden.” De Nederlandse taal kent genoeg verkleinwoorden om ziekte en zwakte te verhullen. Het toont karakter om toch te werken, terwijl je eigenlijk niet fit genoeg bent.
Echt koorts
“Ik ga alleen niet werken wanneer ik echt koorts heb of niks binnen kan houden. Voor een verkoudheid of griepje blijf ik niet thuis”, reageert bijvoorbeeld Jelle Blom na een oproep van RTL Z.
Sommige bedrijven en sectoren stimuleren werknemers zelfs zich zo min mogelijk ziek te melden. Het kost kappers bijvoorbeeld vakantiedagen, als ze niet kunnen werken. Dat staat zo afgesproken in de cao.
Nu kijken bedrijven er anders naar. Zelfs kerngezonde werknemers wordt gevraagd om thuis te blijven. De reden: corona. Werkgevers willen voorkomen dat het halve pand straks in quarantaine moet.
Lees hier het volledige artikel.