Vanaf 1 januari 2019 betaal je per jaar nooit meer dan 250 euro eigen bijdrage voor medicijnen. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat mensen met een stapeling van zorgkosten te maken krijgen.
Deze regeling geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) en loopt in ieder geval tot en met 2021.
Vergoeding medicijnen zorgverzekering
Veel medicijnen die je huisarts of een andere specialist voorschrijft, krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten vallen wel onder je eigen risico van 385 euro. En als je daarbovenop nog een vrijwillig eigen risico hebt (tussen de 100 en 500 euro), betaal je dat deel eerst ook zelf.
Daarnaast werken zorgverzekeraars met een preferentiebeleid. Dat betekent dat zij alleen de goedkoopste variant van een medicijn vergoeden.
Medicijnen uit het GVS
Zorgverzekeraars vergoeden alleen de medicijnen die zijn opgenomen in het GVS. Veel medicijnen worden volledig vergoed door de basisverzekering, maar er zijn ook medicijnen waar een eigen bijdrage voor geldt. Bijvoorbeeld bij sommige ADHD-medicijnen. Op jaarbasis kan die eigen bijdrage oplopen tot honderden euro’s.
Vanaf 2019 betaal je nog maar maximaal 250 euro voor medicijnen uit het GVS. Kom je boven dat bedrag uit? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de rest volledig.
Lees hier het volledige artikel.