De betaalbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren hun eigen reserves gebruikt om de premies onder de kostprijs te houden.
Op de lange termijn is dit niet houdbaar en is de kans groot dat mensen meer premie voor hun zorgverzekering gaan betalen. Dat signaleert de Nederlandse Zorgautoriteit in haar monitor zorgverzekeringen.
Zorgverzekeraars hebben een sleutelrol om de zorg betaalbaar te houden. Door keuzes te maken in de inkoop van zorg bij zorgaanbieders en door de premies die zij vragen van hun verzekerden. Het is wenselijk dat zorgverzekeraars overtollige middelen inzetten om de premie laag te houden. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars dat ook gedaan. Maar de minimale reserves raken in zicht.
De solvabiliteit is gedaald van 160 procent in 2016 tot 140 procent in 2018. Dit is 40 procent boven het wettelijke minimum. Zorgverzekeraars houden buffers aan om niet in de problemen te komen. Als zorgverzekeraars en zorgaanbieders er niet in slagen de stijging van de zorgkosten te beteugelen, zullen de premies de komende jaren fors stijgen.
Lees hier het volledige artikel.