In Nederland hechten we veel waarde aan een goede gezondheidszorg. Het is daarbij belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Dat geldt voor alle zorg uit de zorgverzekeringswet en de wet langdurige zorg, als ook voor de door gemeenten ingekochte maatschappelijke ondersteuning. Zorgfraude ondermijnt ons solidaire zorgstelsel.
RTL vraagt met haar onderzoek dan ook terecht aandacht voor effectieve opsporing van de kleine groep zorginstellingen en -bestuurders die zich extreem en onrechtmatig verrijkt met zorggeld.
Zorgverzekeraars en zorgkantoren richten zich met fraudebeheersing op het voorkomen en opsporen van fraude. We screenen nieuwe zorgaanbieders voor we een overeenkomst aangaan, voeren gericht risicoanalyses uit en controleren risicovolle declaraties extra goed. Het gaat daarbij jaarlijks om duizenden materiële controles en honderden fraudeonderzoeken.
We zijn bekend met de indicatoren die RTL noemt en werken daarmee ook zelf. De kans is groot dat (een deel van) de zorgaanbieders die ook RTL aanmerkt als risicovol voor fraude, ook door ons is of wordt onderzocht. Tegelijkertijd is het belangrijk te benadrukken dat er pas sprake is van fraude als dat ook daadwerkelijk is bewezen.
Lees hier het volledige artikel.