Na anderhalf jaar werken door huisartsen, specialisten, patiëntenorganisaties, apothekersorganisaties, zorgverzekeraars, groothandels, VWS en CBG, is het traject mislukt om te komen tot afspraken over het verantwoord wisselen van medicijnen.
Zorgverzekeraars en apothekers weigeren het akkoord Verantwoord Wisselen te tekenen. Miljoenen patiënten zijn de dupe van dit besluit. Patiëntenorganisaties, waaronder ReumaNederland, vinden deze keuze onacceptabel. De Minister van Medische Zorg moet nu in actie komen, zodat patiënten zonder strijd hun juiste medicijn meekrijgen.
Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland: “We zijn zeer teleurgesteld in de zorgverzekeraars en apothekers en begrijpen hun weerstand niet. Zorgverzekeraars en apothekers blijven van mening dat niet de arts, maar zij het laatste woord hebben over het honoreren van Medische Noodzaak op een recept. Hierdoor zijn we weer terug bij waar we 1,5 jaar geleden stonden.”
Eén op de drie patiënten is zieker na medicijnwissel
Uit eerder onderzoek van de 14 patiëntenorganisaties blijkt dat enkele miljoenen mensen met een chronische aandoening jaarlijks worden omgezet op een ander medicijn zonder medische reden. In de praktijk blijkt het bij enkele miljoenen mensen te gebeuren. Zelfs als de behandelend arts Medische Noodzaak op het recept zet, wordt dit in de helft van de gevallen niet gehonoreerd. Dit wisselen heeft grote impact voor veel patiënten, zoals gezondheidsproblemen, extra onderzoek, angst en onzekerheid en verkeerd gebruik. 1 op de 3 mensen voelt zich zieker of ongezonder na zo’n gedwongen medicijnwissel.
Lees hier het volledige artikel.