Zorgverzekeraars moeten veel meer werk maken van fraude met ziekenhuisnota’s. Als patiënten de rekening niet betalen wordt al snel een taskforce gevormd, maar aan jarenlange klachten over frauduleuze declaraties wordt nog steeds weinig gedaan. Het uitzoeken van de rekeningen zou meer kosten dan opleveren.
De Consumentenbond stelt dit naar aanleiding van de recente onthullingen over fraude in de zorg. Zo meldde RTL Nieuws dat elk jaar 20 duizend medisch niet noodzakelijke cosmetische ingrepen worden gedaan. Met die ooglidcorrecties en spataderverwijderingen is volgens een ambtelijke analyse van het ministerie van Volksgezondheid 50 tot 180 miljoen euro gemoeid. Eerder bleek dat korte behandelingen als ligdagen worden opgevoerd en dat behandelingen worden gedeclareerd die niet hebben plaatsgevonden.
De Consumentenbond krijgt dit soort klachten al jaren, maar zegt maar weinig respons te krijgen van de zorgverzekeraars. Die vergoeden de nota’s en zouden fraude dus hard moeten aanpakken, helemaal nu er bezuinigd moet worden in de zorg en de kosten steeds verder stijgen. De zorgverzekeraars werken nu aan een plan waarbij patiënten een begrijpelijke variant van de zorgnota te zien krijgen.
Oorsmeer
Dat leidde begin dit jaar tot ‘oorsmeergate’: een patiënt eiste een nota-afschrift en trok bij de Volkskrant aan de bel, nadat een kno-arts in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen 1066,73 euro in rekening had gebracht voor verwijdering van oorsmeer.
De nota werd gewoon vergoed door Achmea, die stelde dat fraude lastig is vast te stellen omdat de zorgverzekeraar nu eenmaal niet bij de behandeling aanwezig is. Topman Roger van Boxtel van Menzis stelde vrijdag dat het huidige bekostigingssysteem ‘een doolhof’ is. Hij wil een eenvoudiger, minder bureaucratisch en minder fraudegevoelig systeem.
Naar aanleiding van de commotie wordt het al aangekondigde onderzoek naar fraude in de zorg verder uitgebreid. Niet alleen de ‘cure’ (ziekenhuizen, artsen, geestelijke gezondheidszorg) wordt onder de loep genomen, maar ook de ‘care’ (staat voor verzorging, verpleging, thuiszorg, langdurige zorg, gehandicaptenzorg). Dat hebben minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn de Kamer geschreven. Ze kijken ook of de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit, meer menskracht nodig heeft.
De Consumentenbond wil dat fraudeurs in de zorg strafrechtelijk worden vervolgd. De Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy pleitte eerder deze week voor het wegsturen van bestuurders en toezichthouders, als een ziekenhuis fraudeert. Voorwaarde voor die zware sanctie is wel dat eerst de regels voor declareren in de zorg veel simpeler worden.
Bron: De Volkskrant