Zorguitgaven kanker stijgen vooral door nieuwe behandelingen

Toename kosten voornamelijk door innovatie, niet door meer patiënten.
Uit een recente analyse van het RIVM en IKNL blijkt dat de stijgende zorguitgaven aan kanker voornamelijk worden veroorzaakt door veranderingen in het behandellandschap, zoals de introductie van nieuwe geneesmiddelen en vroege opsporing, en minder door het stijgende aantal nieuwe patiënten met kanker door bevolkingsgroei en vergrijzing.

De analyse onderzocht het verband tussen het aantal nieuwe diagnoses en zorguitgaven voor zeven kankersoorten met de hoogste uitgaven. Hoewel het aantal nieuwe kankerdiagnoses bij deze kankersoorten fors is toegenomen van 47.000 in 2003 naar 68.000 in 2019, zijn de zorguitgaven aan kanker in dezelfde periode bijna vier keer zo hoog geworden, van € 771 miljoen naar € 3,7 miljard.

Belangrijkste conclusies:

  • Bij multipel myeloom & leukemie, longkanker en melanoom waren met name de uitgaven aan dure geneesmiddelen relatief hoog.
  • De groei in uitgaven was het grootst bij multipel myeloom & leukemie. In de onderzochte periode zijn nieuwe geneesmiddelen voor die typen kanker geïntroduceerd.
  • De uitgaven per patiënt zijn lager voor patiënten met een hogere leeftijd (behalve bij prostaatkanker). Jongere patiënten worden vaak intensiever behandeld.
  • Uitgaven aan preventie waren het hoogst bij borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Dit is te verklaren door de bevolkingsonderzoeken.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.