Verzadigde vetten vinden we vooral in dierlijke producten terug zoals vlees, boter en zuivelproducten. Ze verhogen het cholesterolgehalte in ons bloed, waardoor we vatbaarder zijn voor hart- en vaatziekten.
Uit onderzoek van de Ohio State universiteit blijkt nu dat een maaltijd hoog in verzadigde vetten ook een impact heeft op onze concentratie.
Al na één maaltijd
Het onderzoek ging na hoe 51 vrouwen scoorden op een concentratietest nadat ze of een maaltijd met veel verzadigde vetten hadden gegeten of na een maaltijd bereid met zonnebloemolie, een onverzadigd vet. Wat bleek? Al na één maaltijd met veel verzadigd vet presteerden de proefpersonen 11 % slechter.
De wetenschappers waren erg verrast door het resultaat.
Hoofdonderzoeker Annelise Madison: “Eerdere onderzoeken kijken vooral naar de gevolgen van een bepaald dieet over langere tijdspanne. Hier ging het slechts om één maaltijd. Het is opmerkelijk dat er al zo snel een verschil te zien is.”
Beide maaltijden waren goed voor elk 930 calorieën. “Het cognitieve effect van de verzadigde vetrijke maaltijd zou nog groter kunnen zijn als het werd vergeleken met een vetarme maaltijd,” zegt Madison.
Lees hier het volledige artikel.