Pijn is de belangrijkste klacht van mensen met handartrose. Het gevolg: veel beperkingen in het dagelijks leven. In Leiden onderzoeken handartrose-expert professor Margreet Kloppenburg en onderzoeker Féline Kroon of prednison de ontstekingen bij handartrose vermindert en of de pijnklachten afnemen.
Handartrose is alleen al door het grote aantal gewrichten dat aangedaan kan zijn een bijzondere vorm van artrose. In elke hand zitten meer dan 15 gewrichtjes. De meeste mensen met handartrose hebben problemen in de gewrichten ter hoogte van de midden- en eindkootjes van hun vingers of aan de basis van hun duim (de ‘muis’). Maar er is nog een belangrijk kenmerk.
Vaak ontstekingen bij handartrose
‘Bij handartrose is vaak sprake van ontstekingen’, legt prof. dr. Margreet Kloppenburg (LUMC) uit. Kloppenburg is dé specialist op het gebied van handartrose in Nederland. ‘Door die ontstekingen kan de huisarts op een gegeven moment gaan twijfelen of de patiënt niet andere vorm van reuma heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA). Als deze patiënten bij mij als reumatoloog komen, hebben ze vaak al lange tijd klachten.’
Pijn dekt de lading niet
‘We weten dat er een relatie is tussen ontstekingen en pijn’, vertelt professor Kloppenburg. ‘Ook weten we dat de pijn patiënten veel zorgen kan baren. Als je pijn hebt bij bijna alles wat je doet met je hand, dan ga je erover inzitten. Pijn dekt dan ook niet de lading van wat er gebeurt met patiënten. Pijn zorgt ook voor veel beperkingen.
Handartrose ondergeschoven kindje in reumaonderzoek
‘Wij gaan onderzoeken hoe prednison uitwerkt op de ontstekingen en dus op de pijn bij handartrose’, vertelt promovendus Féline Kroon. ‘Prednison is een bekend ontstekingsremmend medicijn in de reumatologie’, vult Kloppenburg aan. ‘Er is al wel eerder onderzoek gedaan naar de effecten van prednison bij handartrose, maar er is nooit uitgebreid gekeken naar wat het doet met de ontstekingen. Dat gaan wij nu wel onderzoeken. Dit onderzoek zal ons veel inzicht geven in de rol van ontsteking bij handartrose.’
Meten van de pijn het belangrijkste doel
‘Het belangrijkste dat we willen uitvinden in dit onderzoek is hoe de pijn zich ontwikkelt door prednisongebruik’, legt Kroon uit. ‘Wordt de pijn minder als de ontstekingen minder worden? Dat is de vraag die we met steun van het Reumafonds willen beantwoorden. Daarnaast gaan we kijken wat de andere effecten van het nemen van prednison zijn. Kan de patiënt de hand weer beter gebruiken, worden de gewrichten beweeglijker en neemt de kracht toe?’
In totaal worden er 90 mensen met handartrose in de polikliniek reumatologie van het LUMC geselecteerd voor het onderzoek. De ene groep van 45 neemt 6 weken lang per dag 10 milligram prednison in. Dit gebeurt met een drankje. De andere groep van 45 patiënten krijgt ook een drankje, maar dan zonder prednison erin. ‘We doen dat om de effecten zo goed mogelijk te meten’, legt Kroon uit.
Ontstekingen uitgebreid meten
‘Aan het begin van het onderzoek maken we uitgebreid echo- en MRI-opnames om de ontstekingen goed vast te leggen. Na 6 weken gaan we opnieuw met de echo en met de MRI kijken hoe het staat met de ontstekingen. De deelnemers komen om de week terug naar de polikliniek zodat we ze kunnen vragen hoe het staat met de pijn en met beperkingen en andere klachten. Als inderdaad blijkt dat prednison een gunstig effect heeft op de pijn en op de beperkingen, kan het een goed middel zijn voor mensen met handartrose’, besluit Kroon.
Bron: Reumafonds