Zorgkosten hoger naarmate de energiekwaliteit van huis slechter is

Uit een verkennende studie van TNO blijkt dat zorgkosten van huishoudens hoger zijn naarmate de energiekwaliteit van hun huis slechter is. Deze correlatie is vooral sterk in het geval van kinderen onder de 18 die leven in een huis met een zeer lage energiekwaliteit waar de verwarming uit of laag staat.

Dit wijst niet alleen op negatieve gevolgen voor de direct betrokken huishoudens, maar ook op aanzienlijke maatschappelijke kosten. Om goed te kunnen duiden wat hier precies speelt is meer onderzoek nodig met meer gedetailleerde zorg- en gezondheidsdata en met andere methoden om eventuele causale relaties en de grootte daarvan te duiden.

In de studie “Gezondheidskosten en energiearmoede. Een empirische analyse voor Nederland” (pdf) kijkt TNO naar het verschil in zorgkosten van mensen met een laag inkomen in woningen met een slecht energielabel en mensen met een laag inkomen in woningen met een goed energielabel – gecorrigeerd voor verschillen in persoonskenmerken (met name leeftijd), bron van inkomen (werk versus uitkering), en andere woningkenmerken zoals het type huis.

Lees hier het volledige artikel.