Zorgkosten blijven groeien

Door vergrijzing, hogere levensverwachting en innovatie blijven zorgkosten groeien. Om te voorkomen dat kosten onbeperkt stijgen, moet er een koppeling komen met economische groei.

Dat zegt Norbert Hoogers van Zilveren Kruis.
Totale zorgkosten groeiden in de afgelopen tien jaar met ongeveer €25 miljard tot ruim €95 miljard. Hoewel de kosten tijdelijk minder stijgen, wordt verwacht dat we elk jaar meer gaan uitgeven aan zorg.
Hoogers vindt dat we best die zorgkostenstijging kunnen accepteren, maar dat we een grens moeten stellen door zorgkosten te koppelen aan economie groei. „Het zou goed zijn af te spreken dat kosten niet harder mogen stijgen dan de groei van het bnp (bruto nationaal product, red.De Telegraaf). Langjarig dan natuurlijk, net als bij het begrotingstekort.”
Vanaf 2006, het jaar van de invoering van het huidige stelsel, stegen zorgkosten flink harder dan de economische groei. Het percentage van het bruto nationaal product dat we aan zorg uitgeven, groeide van ruim 12% naar ruim 14% in 2012, aldus het CBS. In de afgelopen drie jaar bleven zorgkostenstijgingen wel binnen de bnp-groei. Vorig jaar gaven we nog steeds ruim 14% van het bnp uit aan de zorg.
Die tijdelijke rem komt onder meer door hoofdlijnakkoorden waarbij werd afgesproken dat ziekenhuizen hun kosten niet harder dan 1% mochten laten stijgen in 2016, terwijl hogere percentages altijd gebruikelijk waren. Ook gebruiken verzekerden doorgaans iets minder zorg in crisistijd.
Lees hier het volledige artikel.